Geplaatst op
In Nederland heerst een ware woningcrisis. Starters komen niet aan een woning en hebben vaak maar keuze uit twee huizen die ze kunnen betalen. De prijzen zijn gigantisch, omdat het aanbod er niet is. En dan te bedenken dat we afstevenen op een economische crisis, dankzij de coronacrisis. Het vooruitzicht voor toekomstige huiseigenaren ziet er niet mals uit. Om hen op te peppen gaan we het in deze blog hebben over de verborgen kosten die gepaard gaan met het bezitten van een huis. Misschien is het dan tóch wel wat relaxter om te huren.
Onroerendgoedbelasting en andere standaard kosten
Iedereen die een woning bezit, betaald onroerendgoedbelasting. Deze belasting heb je niet als je huurt. Daarnaast moet je een hypotheek nemen: een lening van de bank om over heel wat jaren je huis beetje bij beetje af te betalen. Een huis is namelijk een zeer grote investering, die je waarschijnlijk niet handje contantje kunt afrekenen. De grootste investering die je waarschijnlijk in je leven zult doen.
Elektriciteits- en onderhoudskosten
Als huiseigenaar vallen alle kosten van onderhoud en elektriciteit op jouw bordje. Denk bijvoorbeeld aan een scenario waarin de waterboiler tegelijkertijd met de vaatwas stuk gaat. Zeer onvoorziene kosten, maar wel essentieel voor een comfortabel huis. Maar ook het onderhoud van de tuin valt onder jouw kosten en tijd. En ook de extra stookkosten in de winter of als je veel achter je X-box zit te gamen. Een tip die wij nieuwe huiseigenaren geven om elektriciteitskosten laag te houden is om een waterontharder aan te schaffen om kalk tegen te gaan. Kalk zorgt ervoor dat je apparaten en verwarming meer elektriciteit gebruiken en dus gaan de kosten omhoog. Kijk op ikwilvanmijnkalkaf.nl voor meer informatie.
Gemeentelijke belastingen
Nederland is het land van de belastingen. Je gaat dan ook zeker een brief van de gemeente op je nieuwe mat krijgen met daarin een brief of je even lief de gemeentebelasting wilt afdragen. Denk aan de rioolheffing, OZB en afvalstoffenheffing.