Geplaatst op
Voor kinderen en ouders die slachtoffer zijn van huiselijk geweld is dit een bijzonder traumatische ervaring die voor allerlei problemen kan zorgen. Een van de problemen is dat er spraakproblemen kunnen ontstaan bij kinderen. Zeker wanneer er al gevoeligheden op dit terrein zijn, is het mogelijk dat ze verergerd worden. We nemen nu even het voorbeeld van huiselijk geweld, maar er zijn natuurlijk ook nog allerlei andere vormen van trauma’s die een invloed kunnen hebben op de spreekvaardigheid. In deze blog willen we graag een aantal tips geven over hoe je de problemen kan aanpakken.
Ga naar de huisarts
De eerste stap is om naar de huisarts te gaan om te overleggen wat de verschillende mogelijkheden zijn om de problemen aan te pakken. Het kan goed zijn dat de huisarts adviseert om een psycholoog in de arm te nemen om te praten over de trauma’s. We beseffen ons dat het praten dan natuurlijk lastig is als je een spraakprobleem hebt, alleen het neemt niet weg dat het op deze manier toch een verlichting kan betekenen. De onderliggende psychische problemen moeten aangepakt worden.
Ga naar een logopedist
In samenspraak met de huisarts zal er in vele gevallen bij spraakproblemen bij kinderen gekozen worden om een aantal sessies te starten bij een logopedist. Dit is een expert als het gaat over spraakproblemen en hoe ze op een praktische manier opgelost kunnen worden door te oefenen met allerlei oefeningen. Het is belangrijk om vast te stellen of de aard van de spraakproblemen niet gegrond is in een medisch probleem, dat bijvoorbeeld door het huiselijk geweld ontstaan is. Wanneer dit allemaal bekeken is en gewogen, dan kan er gestart worden met de logopedische sessies.
Thuis een veilige omgeving creëren
Het is erg belangrijk om thuis een veilige omgeving te creëren waarin kinderen zich goed kunnen ontwikkelen. In het voorbeeld waar we het in deze blog over hebben, gaan wij eigenlijk een beetje er vanuit dat de oude omgeving, bijvoorbeeld het ouderlijk huis waarin de ouders nog samen woonde met het kind, voorbij is en dat de ouders uit elkaar zijn omdat één van de ouders het geweld pleegde. Het is dan ook zeer belangrijk dat deze situatie niet weer terugkeert. Daarnaast raden we aan om een rustige plek in huis te maken waar het kind kan oefenen (vaak samen met zijn ouder) aan de spraakoefeningen. Wil je meer weten over logopedie? Neem dan contact op met: https://www.depraatmaatgroep.nl/.